Wat is Office 365 eigenlijk?

Wat is Office 365 eigenlijk?

Tijdens mijn trainingen krijg ik geregeld de vraag: Wat is nu Office 365 en SharePoint in de Cloud? In deze blog zal ik deze vraag beantwoorden.

Office 365

Office 365 is een verzamelnaam voor diensten van Microsoft waarmee ze software en functionaliteiten online beschikbaar stellen.

Het oude vertrouwde office-pakket

We kennen allemaal wel Word, Excel, PowerPoint, Outlook et cetera. Deze softwareprogramma’s maken deel uit van Office. Een softwarepakket wat je installeert op je pc. Je betaalt hier eenmalig voor en je kan deze programma’s gebruiken, inclusief de updates die hiervoor beschikbaar komen. Bij een volgende versie zal je een Office pakket opnieuw moeten aanschaffen.

Software as a Service

Tussen 2005 en 2007 stelde Microsoft een online dienst beschikbaar: MSN Hotmail. Je kent het vast wel. Een online programma waarmee je kon/kunt emaillen. Tegenwoordig heeft Microsoft nog meer van deze diensten, de zogenaamde Software as a Service, kortweg SaaS genoemd. In plaats van Software aan te schaffen, abonneer je, je op software. Je betaalt maandelijks een bedrag voor het gebruik van deze dienst. In de abonnementskosten zit het onderhoud. Microsoft zorgt ervoor dat je altijd (>99,9%) de beschikking hebt over deze software, dat de beveiliging op orde is én dat je altijd met de nieuwste versie draait. Dat betekent dus dat al deze gegevens bij Microsoft ‘in de Cloud’* staan. (Lees hier meer over in de blog: Wat is The Cloud?)

Niet alleen Microsoft biedt SaaS aan. Google, Amazon, Salesforce zijn bekende aanbieders, maar zo heb je ook een tal van minder bekende SaaS aanbieders.

Office 365

Office 365 is zo’n SaaS oplossing. Afhankelijk van je abonnement maak je gebruik van Office (WebApps), Exchange, SharePoint, Skype for Business (voorheen Lync), OneDrive, Active Directory en meer…
Je logt via een Microsoft website in en je kan online de functionaliteiten gebruiken. Daarnaast kan je ook verschillende Office softwareproducten downloaden. Dan staan ze óók op je pc. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Word, Excel, Outlook. De gedownloade software integreert goed met de online software. Soms zijn hiervoor wel extra instellingen nodig.

SharePoint

SharePoint is dus een onderdeel van Office 365. Dit wordt ook wel SharePoint Online genoemd. De naam SharePoint zal je in Office 365 zelf bijna niet terugvinden. Meestal vind je dit onder de naam Sites.

SharePoint is niet in alle versies van Office 365 beschikbaar. Daarnaast is het ook altijd een aparte keuze of jouw organisatie gebruikt/gaat gebruiken.

Versies

Office 365 wordt uitgegeven in verschillende versies. In het kort, komt het hier op neer.

Je hebt Office 365 voor thuisgebruik én Office 365 voor bedrijven. Vervolgens zijn er diverse abonnementsvormen. Afhankelijk van je abonnement kan je meer of minder functionaliteiten van Office 365 gebruiken.

Hieronder zie een voorbeeld van de Office 365 versies in een structuur. Wees je er wel van bewust dat Microsoft deze structuur geregeld wijzigt door onder andere functionaliteiten weg te laten, te wijzigen en/of samen te voegen.

Wil je meer lezen over Office 365 kijk dan de website: https://products.office.com/nl-nl/home

Selecteer de volgende link als je meer wilt weten over de licentie-mogelijkheden in combinatie met de functionaliteiten: https://technet.microsoft.com/nl-NL/library/office-365-plan-options.aspx en/óf https://technet.microsoft.com/en-us/office/dn788955.aspx (beiden Engelstalig)